30-03-2005 00:00

Waddinxveners betalen tijdelijk met Bernhardmunt.

Samen met de Ondernemersvereniging Waddinxveen (OVW) geeft de Stichting Nationale Feestdagen Waddinxveen (SNFW) vanaf 2 mei 2005 een officiële betaalmunt. Daarnaast geeft de SNFW een zilveren penning uit. Zij doen dit ter gelegenheid van de zestigste Bevrijdingsdag. Deze "Bernhardmunt" en "Bernhardpenning" danken hun naam aan de persoon die hierop staat afgebeeld en die bovendien symbool stond en nog immer staat voor verzet en bevrijding; wijlen Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Bernhard, ereburger van de gemeente Waddinxveen.

Iedereen in Waddinxveen kan in de periode van 2 mei tot en met 1 oktober 2005 bij de meeste winkeliers in het Gouwedorp met de "Bernhardmunt" betalen. De ondernemers geven deze bevrijdingsmunt op hun beurt weer als wisselgeld terug. Alsof het een bankbiljet van vijf euro betreft. Naar verwachting zal half april de eerste munt officieel door de heer J. Franssen, Commissaris van de Koningin in de provincie Zuid-Holland, bij de Koninklijke Nederlandse Munt in Utrecht worden geslagen.

Gezien de beperkte oplage van maximaal 5.555 "Bernhardmunten" wereldwijd, is de munt behalve betaalmiddel ook een gewild en waardevol verzamelobject. Om die reden gaat niet elke betaalmunt van hand tot hand. Naar alle waarschijnlijkheid halen verzamelaars vrijwel onmiddellijk na de introductie een groot deel van de geslagen muntstukken uit roulatie. De SNFW heeft hiervoor alle begrip. Volgens haar is de betaalmunt een collectoritem; hij is de enige in zijn soort en een uniek aandenken aan de zestigste Bevrijdingsdag.

Speciaal voor de verwoede verzamelaars geeft de SNFW slechts 250 zilveren Bernhardpenningen uit. Daarvan worden er 200 per twee ingelijst en voorzien van een echtheidscertificaat dat door de Commissaris van de Koningin, de burgemeester van Waddinxveen, de Muntmeester van de Koninklijke Nederlandse Munt, en de voorzitters van de OVW en van de SNFW is ondertekend. De prijs voor dit sieraad bedraagt € 125,-. (exclusief verzendkosten) Bestellen is mogelijk via www.waddinxveen.net.

—————

Terug